ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Categories :

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΑΣ ΜΑΓΑΖΙΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Αναμφίβολα το νόημα των Χριστουγέννων δεν είναι ο καταναλωτισμός, τα ψώνια, οι πολυτέλειες και η φιγούρα! Αντιθέτως, η καλοσύνη, η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο της διπλανής πόρτας, η ελπίδα και η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο, η έξοδος από τον εγωισμό και την απομόνωση, οδηγούν προς την πνευματική μας ολοκλήρωση, απόλυτα σύμφωνα με το κλίμα των ημερών. Για όλα αυτά βέβαια, έχουν γράψει άλλοι πολύ πιο άξιοι, άνθρωποι του πνεύματος, της πίστης,  των γραμμάτων και της διανόησης.   

Στα κείμενα που ακολουθούν, παρουσιάζονται με χαλαρό και αληθινό τρόπο οι βιοποριστικές προσπάθειες των μελών μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, με φόντο ένα μαγαζί εποχιακών ειδών, σαν αυτά που ξεφύτρωναν ξαφνικά τις περασμένες δεκαετίες, λίγο πριν τις γιορτές και σαν διάττοντες αστέρες εξαφανίζονταν με τα πρώτα κρύα του Γενάρη.

Τα μαγαζιά αυτά μετά από σκληρή προσπάθεια, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα οικονομικής βελτίωσης για τους ιδιοκτήτες τους και τώρα πια αποτελούν τρυφερές αναμνήσεις. Ανάμνηση  δυνατή και ανεξίτηλη είναι πλέον  και ο δικός μας άνθρωπος που ήταν εμπνευστής τους. 

Τα στολίδια και τα δέντρα των μαγαζιών μας, έμειναν να μας θυμίζουν τις μέρες τις παλιές και ζουν όπως και τα περισσότερα αντικείμενα πιο πολύ κι από τους ανθρώπους. Μάλιστα για πολλούς από εμάς, όσο πιο παλιά και φτωχικά είναι, τόσο έχουν και μεγαλύτερη συναισθηματική αξία.

Τα κείμενα που ακολουθούν, θα τα συνοδεύουν και μερικές φωτογραφίες από στολίδια που έχουμε κρατήσει κι εμείς – όπως κι εσείς – από το χίλια εννιακόσια ογδόντα επτά έως και το χίλια εννιακόσια ενενήντα εννέα, την εποχή που αυτά τα είδη αποτελούσαν τα εμπορεύματα στα καταστήματά μας με τα χριστουγεννιάτικα είδη.

«ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ», ήρθε σήμερα στα χέρια μου! Αυτοσαρκαζόμενος λέω ότι, μόνο ένας Μπάμπης, ήταν ικανός να βγάλει κατακαλόκαιρο, ένα βιβλίο στο οποίο κυριαρχεί η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα περασμένων εποχών. Τώρα που όλων το μυαλό (ακόμα και το δικό μου) είναι στη θάλασσα.
Η χαρά μου όμως είναι μεγάλη και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα φόρο τιμής προς τον πατέρα μου. Αν κάποιοι καλοί φίλοι επιθυμούν να το διαβάσουν στις διακοπές τους, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο inbox.
Αν είμαστε καλά, σχεδιάζουμε να κάνουμε το φθινόπωρο και βιβλιοπαρουσίαση στη Νέα Διάπλαση. Αλλιώς, όσοι επιθυμούν, μπορούν να το βρουν σε ηλεκτρονικές σελίδες βιβλίων ( π.χ https://osdelnet.gr/book/1291314) και ελπίζω σύντομα και στα τοπικά βιβλιοπωλεία. Ευχαριστώ, τις εκδόσεις Αντώνη Σταμούλη, στη Θεσσαλονίκη, για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν και όλους τους φίλους (Γιάννης Μπάρτζης Δέσποινα Στίκα Sophia Tsagari Αλέξανδρος Φιλίππου, Παπαγεωργίου Βασίλης, Ζαχαρούλα Καραβά) που με βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε για γίνει αυτό το βιβλίο πραγματικότητα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *